Run using WINE?

Have trouble running Grimrock 1 or you're wondering if your graphics card is supported? Look for help here.
J-Rodder
Posts: 17
Joined: Wed Apr 11, 2012 7:37 pm

Run using WINE?

Post by J-Rodder » Wed Apr 11, 2012 8:23 pm

Ubuntu 11.10 wine installed from repo. winetricks installed:

Code: Select all

jrod@Nibiru:~$ winetricks list-installed
d3dx9_26
d3dx9_28
d3dx9_31
d3dx9_35
d3dx9_36
d3dx9_39
d3dx9_42
d3dx9_43
d3dx9
vcrun2010
xact_jun2010
xact
crash output from wine:

Code: Select all

jrod@Nibiru:~$ wine /home/jrod/.wine/drive_c/Program\ Files/GOG.com/Legend\ of\ Grimrock/grimrock.exe
fixme:heap:HeapSetInformation (nil) 1 (nil) 0
wine: Unhandled exception 0x40000015 at address 0x560073:0x78b2d6fd (thread 0009), starting debugger...
jrod@Nibiru:~$ Process of pid=0008 has terminated
No process loaded, cannot execute 'echo Modules:'
Cannot get info on module while no process is loaded
No process loaded, cannot execute 'echo Threads:'
process  tid      prio (all id:s are in hex)
0000000e services.exe
	0000001f    0
	0000001e    0
	00000018    0
	00000017    0
	00000015    0
	00000010    0
	0000000f    0
00000012 winedevice.exe
	0000001d    0
	00000019    0
	00000014    0
	00000013    0
0000001a plugplay.exe
	00000020    0
	0000001c    0
	0000001b    0
00000021 explorer.exe
	00000022    0
winedbg: Internal crash at 0x7ed5229a
Anyone else using wine yet? Pointers?

J-Rodder
Posts: 17
Joined: Wed Apr 11, 2012 7:37 pm

Re: Run using WINE?

Post by J-Rodder » Wed Apr 11, 2012 8:26 pm

I found this:

http://forum.winehq.org/viewtopic.php?p ... c1924ff21c
Install d3dx9_43.dll (can be done with winetricks after this patch, then winetricks d3dx9_43).
After that, remove all DLL overrides in winecfg, that worked for me.
Maybe I need to remove the overrides? I am leery of doing it as I've never had to mess with it. I just spent 45 minutes cleaning everything out from an install from source of wine 1.5.1

ulukyn
Posts: 3
Joined: Wed Apr 11, 2012 10:14 pm

Re: Run using WINE?

Post by ulukyn » Wed Apr 11, 2012 10:20 pm

Hi,

I'm testing using wine 1.5.1 and works with GoG version ! Using nvidia drivers with GTX 550 TI

I used winetricks to install d3dx9, directx9, dxfullsetup and msvc100.

I will do a clean install to know what directx setup is need (i think only dxfullsetup is needed but not sure).

EDIT :
Only need mscv100 and dxfullsetup (don't use d3dx9, xact or directx9)
Works in virtual desktop or fullscreen. If you choose fullscreen set your video memory size.
Last edited by ulukyn on Wed Apr 11, 2012 10:35 pm, edited 4 times in total.

User avatar
e8hffff
Posts: 82
Joined: Mon Apr 09, 2012 10:01 pm

Re: Run using WINE?

Post by e8hffff » Wed Apr 11, 2012 10:28 pm

ulukyn wrote:Hi,

I'm testing using wine 1.5.1 and works with GoG version !

I used winetricks to install d3dx9, directx9, dxfullsetup and msvc100.

I will do a clean install to know what directx setup is need (i think only dxfullsetup is needed but not sure).
Are you using the Nvidia or ATI driver? Get the proprietor driver!

Most games need DX9 and VC 2008. Try to install as many versions as possible so there aren't any missing.

I can say the game works perfect on Linux.

User avatar
e8hffff
Posts: 82
Joined: Mon Apr 09, 2012 10:01 pm

Re: Run using WINE?

Post by e8hffff » Wed Apr 11, 2012 10:29 pm

J-Rodder wrote: cannot execute 'echo Modules:'
Sounds like sound problem. Install DX and VC drivers included with game.

ulukyn
Posts: 3
Joined: Wed Apr 11, 2012 10:14 pm

Re: Run using WINE?

Post by ulukyn » Wed Apr 11, 2012 10:34 pm

e8hffff wrote: Most games need DX9 and VC 2008. Try to install as many versions as possible so there aren't any missing.
Grimrock uses VC2010 and DX9. But wine need the "directx full setup" available with winetricks

J-Rodder
Posts: 17
Joined: Wed Apr 11, 2012 7:37 pm

Re: Run using WINE?

Post by J-Rodder » Wed Apr 11, 2012 11:09 pm

*edit*

***resolved**
In the end it was pretty silly of me. I downloaded the DX redistributable, and installed it that way, without using winetricks at all. This got the game to load. Now I have to go back and get the read video drivers installed again. THANKS EVERYONE!

Gah I just reread the post and noticed the "dxfullsetup" I certainly have not done that. Will do and post back.

Code: Select all

jrod@Nibiru:~$ winetricks dxfullsetup
Unknown arg dxfullsetup
After trying to run dxfullsetup from any prefix.

-------------------------------------------

Okay thanks for the responses so far! I could use some more handholding, if I might ask. May I request *exactly* what all was done into a clean env prefix in order to get it to run?

(I have an ATI RadeonHD 5450, was using the proprietary drivers but uninstalled as part of this troubleshooting)

Something else to note, if I run the link in desktop which has this path:
env WINEPREFIX="/home/jrod/.wine/" wine C:\\windows\\command\\start.exe /Unix /home/jrod/.wine/dosdevices/c:/users/Public/Desktop/Legend\ of\ Grimrock.lnk

I get an xaudio2 error. I have indeed installed xact though into that prefix. If I run it using:
env WINEPREFIX="/home/jrod/.wine/" wine /home/jrod/.wine/drive_c/Program\ Files/GOG.com/Legend\ of\ Grimrock/grimrock.exe

then it's a different crash. Argh. I just want to play without having to go and reformat this drive. I run linux with no dual boot. :/

J-Rodder
Posts: 17
Joined: Wed Apr 11, 2012 7:37 pm

Re: Run using WINE?

Post by J-Rodder » Thu Apr 12, 2012 2:03 am

Hah. Well it runs great, and something has happened to my sound. Very strange. It had sound when first installed, now nothing. So I blew away the config for that env, and reinstalled everything. I can get sound by testing with winecfg, and "test" but in the game nothing now, even after reinstalling. */me pulls hair

Ok I'll keep trying to play with the variables. I know this isn't a Grimrock issue but I figured I would post here in case anyone else runs into the same issues.

User avatar
kyubajin
Posts: 19
Joined: Tue Apr 10, 2012 7:20 pm
Location: Barcelona, Spain

Re: Run using WINE?

Post by kyubajin » Thu Apr 12, 2012 2:08 am

Sorry to crash the (linux) party but if any of you fellow winers could point the way for us Mac users to configure and set up Wine for Mac OS X, I wouldn't have enough words of gratitude. I'm rather newbie in this whole wrapping thing so I don't have a clue on how to start.
no gods or kings only man

J-Rodder
Posts: 17
Joined: Wed Apr 11, 2012 7:37 pm

Re: Run using WINE?

Post by J-Rodder » Thu Apr 12, 2012 3:16 am

Sorry. I did see a post on here from another Mac user that says he got it running. Maybe do a quick search? I have resolved all my issues, now I am just dealing with getting my A$$ kicked on hard mode. I *might* have to start a new party and go on regular difficulty, but my manhood is screaming at me not to.

Post Reply